«

»

Print this Prispevek

Regres za letni dopust 2020

Spoštovane članice in člani,

obveščam vas, da smo se včeraj na pogajanjih za javni sektor z vladno pogajalsko skupino dogovorili za višje izplačilo regresa za letni dopust za tiste zaposlene z osnovno plačo nižjo od minimalne plače.

Dogovor je naslednji:

  • regres v višini 940,58 EUR za vse javne uslužbence;
  • višji regres v višini 1.050,00 EUR za tiste javne uslužbence, katerih plačni razred z napredovanji (osnovna plača) je 20. ali nižji – v tem cenzusu se ne upoštevajo dodatki, kar pomeni, da cenzus vključuje zgolj osnovno plačo brez dodatkov;
  • poračun višjega regresa bo izveden pri julijski plači v začetku avgusta 2020;
  • aneks h KPND, ki bo predstavljal pravno podlago za višji regres, bo predvidoma sklenjen naslednji teden.

Na pogajanjih smo ponovno odprli celotno problematiko izplačila dodatkov v času epidemije in opozorili na nevzdržnost stanja, ko v začetku julija še ni jasno, kdaj bodo delodajalci prejeli finančna sredstva za izplačilo dodatka po 39. členu KPJS in 71. členu ZIUZEOP. Vladna pogajalska skupina nam je zagotovila, da bodo sredstva za oba dodatka za mesec marec socialnovarstvenim zavodom iz pristojnosti MDDSZ, ki do danes še sploh niso prejeli nobenega nakazila, nakazana 3. 7. 2020. Predstavnica MDDSZ se je na naše izrecno vprašanje, kdaj bodo nakazana sredstva za april in maj, zavezala sporočiti informacijo v nekaj dneh. Od pristojnih bomo v SZSVS še naprej kontinuirano zahtevali izplačilo dodatkov, s katerimi so mnogi zavodi že sedaj v veliki in z vidika določb ZDR-1 ter KP povsem nedopustni zamudi.

Na pogajanjih smo opozorili tudi na vnovično odsotnost vsakršnega socialnega dialoga pri sprejemanju novega protikoronskega zakona – PKP4, ki ga je vlada sprejela v nedeljo. Na vlado smo vsi sindikati naslovili protest s tem v zvezi, diskusijo na to temo in na temo rešitev v PKP4 pa bomo nadaljevali na jutrišnjem Ekonomsko-socialnem svetu.

Lep pozdrav,

Irena Ilešič Čujovič, univ. dipl. prav.
predsednica

Permanent link to this article: https://beta.sindikat-zsvs.si/wpfolder/2020/regres-za-letni-dopust-2020/