«

»

Print this Prispevek

Ob prvem maju, prazniku dela

Spoštovane članice, spoštovani člani Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije,

epidemija novega koronavirusa, ki je zarezala v vse pore življenja, bo v ospredju tudi ob mednarodnem prazniku dela, 1. maju, ki letos beleži 130-letnico. Pokazala je, kako pomemben je javni zdravstveni sistem in da bo potrebno več vlagati v  zdravstvo in socialno varstvo. Vlagati v izobraževanje zaposlenih in zadostno število kadra je naložba v kapital.


Epidemija je pokazala, da so nepogrešljivi prav vsi delavci, je zapisal varuh človekovih pravic. Poudaril je, da morajo biti ukrepi za ohranjanje delovnih mest in vzpostavljanje novih vedno skladni s človekovimi pravicami, tako delavskimi kot tudi na primer pravico do sodelovanja javnosti pri pripravi predpisov ali do življenja v zdravem okolju. “Demokratične pridobitve morajo imeti vedno prednost pred kapitalom, ne smemo se jim odrekati na primer v zameno za večjo varnost,” je opozoril Svetina.


Dodal je, da varuh človekovih pravic že mnogo let opozarja na anomalije na področju delovnopravnih zadev in kršitve pravic delavcev ter da sistem, ki omogoča zlorabe delavcev, še ni pokrpan. “Stiske mnogih se ne smejo reševati zgolj s pomočjo humanitarnih organizacij ter solidarnih in sočutnih ljudi,” je opozoril. 

Vlado in druge odločevalce varuh zato poziva, naj oblikujejo prihodnost, ki bo temeljila na vključevanju in sodelovanju ter na načelih socialne in pravne države. Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti.

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije želimo vsem članicam in članom vesel praznik dela, čeprav bo ta letos drugačen od vseh dosedanjih. Verjamemo, da bomo skupaj premagali tudi te težke čase.

Hvala vsem, ki v teh časih nesebično skrbite za bolne in pomoči potrebne, mi se bomo potrudili, da vas bomo obveščali in vam svetovali po najboljših močeh.

Kolektiv SZSVS

Permanent link to this article: https://beta.sindikat-zsvs.si/wpfolder/2020/ob-prvem-maju-prazniku-dela/