«

»

Print this Prispevek

Delo v rizičnih razmerah

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije smo že 17.7. podali pobudo na Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za zagotovitev sredstev za izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah za obdobje od 8. oziroma 9. julija 2020 daljepo sprejemu odredbe ministra za zdravje  Odredba o določitvi ogroženih območij zaradi nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 95/20 in 96/20).

S to odredbo so bili socialnovarstveni in javni zdravstveni zavodi razglašeni kot ogrožena območja –  na katera se lahko prenese nalezljiva bolezen COVID-19 in na katerih so možnosti za širjenje okužbe z navedeno nalezljivo boleznijo.

Opozorili smo, da sta glede na Zakon o nalezljivih boleznih razglasitev ogroženega območja in obstoj epidemije neposredno in neločljivo povezana, zaradi česar je po našem mnenju z razglasitvijo socialnovarstvenih in javnih zdravstvenih zavodov kot ogroženih območij, ponovno vzpostavljena (tako dejanska kot pravna) podlaga za izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah (11. točka 39. člena KPJS).

Čeprav je vlada 31. maja preklicala epidemijo, bolniki s covidom-19 ostajajo.

Delavci v domovih za starejše delajo v težkih razmerah, prispevek na »Svet na kanalu A«: https://www.24ur.com/novice/svet/ni-epidemije-ni-dodatka-delavci-pa-se-vedno-pregorevajo.html

Dopis SZSVS_Zagotovitev sredstev za izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah

Dragica Kekec, univ. dipl. prav.
generalna sekretarka

Permanent link to this article: https://beta.sindikat-zsvs.si/wpfolder/2020/delo-v-rizicnih-razmerah/